Kasva tai kuihdu, kasva tai kuole. Voimakkaita lauseita, joiden pohjalta on tehty tutkimuksia ja otsikoitu kirjoja. Tosiasia on, että yritys tai toiminto, joka ei kasva ja kehity, näivettyy ja kuihtuu ennen pitkää pois. Tuskin kukaan haluaa tätä liiketoiminnalleen. Kaikki yritykset haluavat menestyä ja valtaosa hakee menestystä liiketoimintaansa kasvattamalla. Kasvun tavoittelu edellyttää tavoitteita, suunnitelmallisuutta ja jatkuvaa aktiivista tekemistä – kasvustrategiaa.
Kasvustrategia
Kasvustrategian luominen alkaa tavoitteiden asettamisesta. Esimerkiksi liikevaihdon kasvattaminen 12 % vuosittain, tai käyttökatteen parantaminen 2 %-yksikköä vuosittain. Pelkkä juhlallinen tavoite on vain tyhjää puhetta ja pehmeää höttöä. Konkretiaa varten tarvitaan selkeät suunnitelmat ja tehtävät aikatauluineen ja vastuuhenkilöineen. Lisäksi tarvitaan mittarit, jotta toteutumista ja sen etenemistä voi seurata ja tehdä tarvittaessa korjaavia toimenpiteitä.
Tavoitteet ja mittarit kannattaa jakaa osa-alueisiin, esimerkiksi:
- Talous – onko pääasiallisena tavoitteena liikevaihdon kasvu, kannattavuuden parantaminen vai molemmat?
- Asiakkaat ja markkina – mikä on asemamme markkinassa, minkälaisia tavoitteita asiakkaiden suhteen asetetaan?
- Prosessit ja kehittäminen – ovatko toimintamallit sellaisia, että kasvu on mahdollista vai pitääkö prosesseja kehittää?
Kasvustrategian toteuttamiseen tarvitaan luonnollisesti paljon toimenpiteitä. Toimenpiteiden seurantaa ja vaikuttavuutta sekä erityisesti mittaamista varten tarvitaan systematiikkaa ja työkaluja. Tärkeimmäksi yksittäiseksi kasvustrategian toteuttamisen ja seuraamisen työkaluksi nousee tietojärjestelmä, ERP.
ERP kasvustrategian osana
Hyvä ja toimiva ERP pitää sisällään valtavan määrän tietoa yrityksen tuotteista, asiakkaista, tuotannosta, hinnoittelusta, laadusta… …lista on pitkä.
Toiminnan kehittäminen, tehostaminen ja virtaviivaistaminen on aina kannattavaa. Kun toimintamallit ja prosessit ovat jiirissä, yrittäjä voi olla varma siitä, että kallista rahaa ei kulu turhaan tekemiseen.
Kun yrityksen toimintaa kehitetään esimerkiksi osana kasvustrategiaa, on toimiva tietojärjestelmä merkittävässä roolissa. Kattavasti ja oikein käytetty järjestelmä tarjoaa esimerkiksi kattavat ja ajantasaiset tiedot päätöksentekoa varten. Jos elokuun tuloslaskelma on luettavissa marraskuussa, on yrityksen talouden ohjaus huomattavan haastavaa ja kasvustrategian toteuttaminen käytännössä mahdotonta.
Toimivan ja laajasti käytössä olevan järjestelmän avulla edellisen kuukauden tuloslaskelma on käytettävissä käytännössä heti, kun kirjaukset edelliselle kuulle on tehty, tyypillisesti muutama päivä kuun vaihteen jälkeen. Tällä tavoin seuranta on oikea-aikaista ja toimenpiteitä kasvun varmistamiseksi voidaan tehdä oikean tiedon perusteella ja tarvittaessa nopealla syklillä.
Digitalisaation mukanaan tuomat nykyaikaiset työkalut sekä toimintamallien ja prosessien kehittäminen vapauttavat myös varastoon ja avoimiin laskuihin sitoutunutta pääomaa kasvuun ja edelleen kehittämiseen. Miksi asioita tulostetaan edelleen papereille, kun työohjeet ja työjonon saa myös ruudulle suoraan työpisteelle? Eikä varastoonkaan kannata ostaa tavaraa happanemaan vain mutu -tuntumalla – edistynyt tarvelaskenta antaa tietoa, jonka perusteella voi ostaa viisaammin.
Esimerkkejä, miten ERP:n avulla voi luoda edellytyksiä kasvustrategian toteuttamiselle ja etenemisen seuraamiselle on lukuisia. Edellä mainitut esimerkit ovat vain jäävuoren huippu mahdollisuuksista.
Kohti konkretiaa ja onnistumisia
Kasvustrategia ei tapahdu itsestään, eikä ”se vain tule jostain”. Ei siis kannata odotella, vaan tarttua toimeen heti. Suunnittelu ja tavoitteiden määrittäminen on helppoa. Vaikeampaa on miettiä konkreettiset toimenpiteet, vastuuhenkilöt ja mittarit. Itse tekeminen onkin sitten vain tekemistä, eli tartutaan härkää sarvista. Tekemisen tulosten ja vaikuttavuuden mittaamisessa ERP:n tuottamalla datalla on suuri merkitys. Kun mittarit tulosten seurantaan ovat kattavat ja niitä seurataan säännöllisesti ja mittareiden perusteella tehdään myös korjaavia toimenpiteitä, kasvustrategian toteutuminen, hallinta ja ohjaus on konkreettista. Myös strategian onnistumisen todennäköisyys kasvaa merkittävästi.
Viisas yritys investoi tulevaisuuteen kehittämällä toimintoja, työkaluja ja järjestelmiä jatkuvasti. Me Oscarilla haluamme olla apunasi tässä.
Jakke Vyyryläinen
Toimitusjohtaja, Oscar Software Oy