Pilvipalvelut, SaaS, AI, data-analytiikka. Sanoja, jotka ovat olleet pinnalla tietojärjestelmistä puhuttaessa viime vuosina. Onko kohta alkavalta vuodelta 2025 odotettavissa jotakin erityistä tai merkittävää uutta edellä mainittuihin liittyen tai niiden lisäksi?
Tilastokeskuksen vuosittaisen ”Tietotekniikan käyttö yrityksissä”-tilaston mukaan (tätä kirjoitettaessa viimeisin on joulukuulta 2023) ERP-järjestelmä on käytössä 57% yli 10 hlö työllistävissä yrityksissä. Data-analytiikkaa ja tiedolla johtamista tehtiin 41% yrityksissä. Mielestäni luvut ovat erittäin matalia, kun huomioidaan, mitä kaikkea tehokkaalla ja oikein käytetyllä ERP-järjestelmällä voidaan saavuttaa.
ERP nähdään vieläkin turhan usein ”pakollisena pahana”, joka on kankea, vaikea käyttää ja jonka syytä on vaikkapa se, jos toimistolta on kahvi loppu. Tämähän on luonnollisesti ERPin syytä, kun kukaan ei ole tehnyt ostotilausta ERPiin.
Sarkasmi sikseen. Jokaisessa ERP:ssä on omat haasteensa ja mikään ei ole täydellinen. Monesti käyttöönotto jää vajavaiseksi tai järjestelmä yritetään rakentaa poikkeuksien, poikkeuksien, poikkeuksien ehdoilla. Tarkoitan siis, että sellaiset tilanteet, joita tapahtuu satunnaisesti, saavat vaatimuslistauksissa liian ison merkityksen. Perinteinen 80/20-sääntö toimii tässäkin; kun arki ja perusjutut rullaavat automaattisesti, ihmisillä on aikaa huomioida poikkeukset.
ERP on yrityksen tiedonhallinnan sydän ja sisältää valtavan tietomäärän yrityksen dataa. Oikein hyödynnettynä tämä data antaa merkittävän mahdollisuuden yritystoiminnan kehittämiselle.
Mitä sitten on odotettavissa toiminnanohjaukseen liittyen vuonna 2025?
Pilvisiirtymä jatkuu edelleen. On yksittäisiä toimialoja, missä pilvipalvelut nähdään haasteellisina, mutta isossa kuvassa ratkaisut siirtyvät edelleen kohti pilveä. ”Paikalliset pilvet” tai julkipilvet ovat sitten oma keskustelun haaransa tässä asiassa ja varmasti oman, tai useammankin, blogikirjoituksen aihe.
Data ja sen oikea tulkinta on nykymaailmassa suuressa merkityksessä. Tiedolla johtaminen ja oikeaan, reaaliaikaiseen dataan perustuva päätöksenteko on tehokasta ja antaa parhaan perustan hyville päätöksille. ERP:n tietomäärän hyödyntäminen tulee varmasti olemaan yritysten focuksessa alkavana vuonna.
Toimialakohtaiset erityispiirteet korostuvat. Ei räätälöityinä vaan tuotteistettuina ratkaisuina. Parhaat käytännöt esimerkiksi tuotannon tai logistiikan hallintaan helpottavat yritysten toimintaa ja tuovat yrityksille kilpailuetuja.
Ajasta ja paikasta riippumaton käyttö. Voidaan myös kirjoittaa muotoon mobiilikäyttö ja selainpohjaiset ratkaisut. Perinteinen työpöytä-näkymä tulee puolustamaan paikkaansa vielä pitkään, erityisesti talouspuolen toiminnoissa, mutta ERP siirtyy selaimeen askel kerrallaan.
Erilaiset kauppapaikat kiinteänä osana kokonaisuutta. Verkkokauppa ei ole jatkossa irrallinen ratkaisu, vaan se on parhaimmillaan kiinteä osa ERP-ratkaisua. Tämä osa-alue pitää myös nähdä laajempana kokonaisuutena kuin ”pelkkänä verkkokauppana”. Kauppapaikka on paljon laajempi käsite ja voi pitää sisällään monenlaisia portaaliratkaisuja, B2B-kauppoja, B2C-kauppoja, konfiguraattoreita jne.
Personoidut näkymät ja mittaristot. Ympäristön muuttuessa monimutkaisemmaksi on tärkeää pitää asiat yksinkertaisina. Käyttöliittymään halutaan näkymään vain oleellisimmat asiat ja työnkulut halutaan pitää selkeinä. Sama pätee seurantaan; raporttien lisäksi halutaan reaaliaikaisia mittareita, joiden avulla yhdellä vilkaisulla saa kattavan tilannekuvan.
ERP siirtyy myös enemmän liiketoiminta-alusta -tyyppisen ajattelun suuntaan. ERP on edelleen sydän ja osa laajempaa kokonaisuutta. Kokonaisuuteen liittyvät edellä mainituista datan analysointi (BI-ratkaisut), verkkoliiketoiminnan ratkaisut ja luonnollisesti erilaiset järjestelmän käyttöä tehostavat palvelut.
Me Oscarilla työskentelemme joka päivä sen eteen, että teemme ERP-ratkaisuista entistä käytettävämpiä, kattavampia ja käyttäjäystävällisempiä. Teemme parhaillaan merkittävää teknistä uudistusta, jonka lopputuloksena kehittyy markkinoiden edistyksellisin ratkaisu toiminnanohjaukseen.
Jakke Vyyryläinen
Toimitusjohtaja, Oscar Software Oy