Palvelu- ja tuotetarjoajien merkitys kokonaisvaltaisina kumppaneina on nykypäivänä paljon suurempi kuin aiemmin. Hyvä järjestelmätoimittaja on parhaimmillaan enemmänkin strateginen kumppani, joka näkee kokonaiskuvan liiketoiminnan kehityksen pyörteissä.
Liiketoiminnan digitalisoituminen ja teknologian kehitys ovat muuttaneet merkittävästi tapaa, jolla yritykset hyödyntävät toiminnanohjausjärjestelmiään. Aikaisemmin ERP nähtiin lähinnä datavarastona, mutta nykyään sen rooli on paljon laajempi, ja järjestelmän tarjoamaa dataa on opittu hyödyntämään monilla tavoilla liiketoiminnan kehittämiseksi.
Tämä kehitys on johtanut siihen pisteeseen, että ERP sellaisenaan ei välttämättä enää riitä pitämään yritystä kilpailukykyisenä markkinassaan. ERP:n rinnalle on kehittynyt kokonainen liiketoiminta-alusta, joka hyödyntää ERP:n dataa, jota hyödyntäen se tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua yrityksen kaikille sidosryhmille. Nopea digitalisaation kehitys ja muuttuvat tarpeet markkinassa korostavat sekä järjestelmän kehityksen merkitystä, että järjestelmäkumppanin roolia yrityksen arjessa. Parhaimmillaan kumppanuus ERP-toimittajan kanssa toimii molempiin suuntiin ja auttaa kehittämään sekä järjestelmää, että yritysten liiketoimintaa.
Mitä kumppanuus käytännössä tarkoittaa?
Hyvä ERP-toimittaja ei ole pelkästään järjestelmän myyjä, vaan parhaimmillaan yrityksen strateginen kumppani, joka tukee liiketoiminnan kehitystä pitkällä aikavälillä. ERP-järjestelmä itsessään on vain työkalu, joka suorittaa sille määritetyt tehtävät, mutta ilman jatkuvaa arviointia, optimointia ja kehitystä sen hyödyt voivat jäädä vajaiksi. Strateginen ERP-kumppani auttaa yritystä pysähtymään säännöllisesti pohtimaan, missä tilanteessa ollaan, millaisia tavoitteita on asetettu ja miten järjestelmää voidaan kehittää niiden saavuttamiseksi. Ilman tällaista aktiivista kumppanuutta ERP saattaa jäädä staattiseksi ratkaisuksi, joka ei jousta muuttuvien tarpeiden mukaan, eikä tue yrityksen kasvua ja kilpailukykyä parhaalla mahdollisella tavalla.
Kumppani voi auttaa pohtimaan esimerkiksi:
- Kuinka järjestelmästä saadaan paras hyöty työntekijöiden arjen helpottamiseksi?
- Kuinka yritysjohto voi hyödyntää dataa tiedolla johtamiseen?
- Mitä toimintoja voidaan automatisoida, jotta resursseja voidaan käyttää hyödyllisempään työhön?
- Missä vaiheessa tehdään materiaalihankintoja ja millaisia määriä ostetaan?
- Jääkö myynneistä tarpeeksi katetta?
Yrityksen arjessa voi joskus olla hankalaa nähdä metsää puilta. ERP-kumppani pystyy tulkitsemaan dataa sekä tukemaan päätöksenteossa ja optimoimaan toimintaa. Näin voi löytyä myös uusia mahdollisuuksia säästää aikaa ja rahaa.
Mitä kumppanuus taas ei tarkoita?
Järjestelmäkumppanuus ei missään nimessä tarkoita jatkuvaa myllerrystä, jossa arjen prosessit ovat jatkuvasti muutoksen kourissa ja mikään ei tunnu koskaan valmiilta tai toimivalta. Se ei myöskään tarkoita sekavaa järjestelmäkokonaisuutta, jossa eri ratkaisut on liitetty yhteen vain nimellisesti ilman todellista yhteen toimivuutta. Hyvä kumppanuus ei rajoitu pelkästään teknisiin IT-asioihin, vaan sen tulee keskittyä liiketoiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.
Tavoitteena ei ole muuttaa järjestelmää tai prosesseja vain muutoksen vuoksi, vaan varmistaa, että kaikki toimii saumattomasti ja tukee yrityksen pitkän aikavälin tavoitteita. Kaikki toimenpiteet tehdään hallitusti, suunnitellusti ja yrityksen tarpeet huomioiden, jotta muutos ei häiritse päivittäistä toimintaa, vaan tukee sitä.
Yhden vai usean kumppanin malli?
Yrityksellä voi olla yksi ERP-kumppani, joka tarjoaa kaikki saman katon alta tai toisaalta kumppanuus voi rakentua myös useasta eri kumppanuusyrityksestä. ERP-toimittajan rinnalla voi olla esimerkiksi tilitoimisto, verkkokauppatoimittaja ja markkinointikumppaneita.
Jos toimijoita on useita, on tärkeää varmistaa, että tieto kulkee eri järjestelmien välillä ja kaikki tietävät, mitä ollaan tekemässä. Usean kumppanin mallissa kokonaiskuva saattaa helposti hajota, eikä enää nähdä toiminnan pidempiä vaikutuksia.
Kun yksi kumppani tuntee asiakkaan liiketoiminnan kokonaisvaltaisesti, pystytään myös ratkaisuja tarjoamaan laaja-alaisesti. Yksi tiimi hallitsee järjestelmän lisäksi myös liiketoiminnan tarpeet, kehitys on johdonmukaisempaa ja yritys saa paremman hyödyn kumppanuudesta.
Kun asiakas menestyy, kumppani menestyy
Meillä Oscarilla tehtävänämme ei ole toimittaa vain järjestelmää, vaan haluamme olla mukana kehittämässä asiakkaidemme liiketoimintaa. Jos asiakasyrityksellämme menee hyvin, se on kaikkien etu.
Kumppanuusajattelun avulla myös tarjoamamme järjestelmä kehittyy matkan varrella. Haluamme kerätä asiakkailtamme heidän arjestaan tietoa, jonka avulla voimme analysoida markkinan tarpeita järjestelmän ominaisuuksista.
Mitä järjestelmässä todella tarvitaan? Sen tietävät parhaiten järjestelmän käyttäjät, ja heiltä voimme ammentaa seuraavia kehityskohteita. Kumppanuuden hyödyt ja tiedonjako kulkevatkin parhaimmillaan molempiin suuntiin, jolloin saavutetaan todellinen yhdessä tekemisen meininki.
Etsitkö kokonaisvaltaista ERP-kumppania, joka pystyy auttamaan myös liiketoimintasi kehittämisessä? Oscarilta saat parhaat työkalut yrityksesi tarpeisiin ja osaavien asiantuntijoiden tuen järjestelmien hyödyntämiseen.
Katso maksuton webinaaritallenne
Kumppanuus ERP:n ympärillä – Parhaat käytännöt järjestelmän jatkuvassa kehityksessä
Tervetuloa mukaan webinaariimme, jossa pureudumme siihen, miten ERP-järjestelmä voi toimia paljon enemmän kuin vain pakollisena tukitoimintona. Oikealla kumppanuudella ja jatkuvalla kehityksellä voidaan vauhdittaa liiketoiminnan kasvua ja tavoitteiden saavuttamista. Webinaarissa saat konkreettisia vinkkejä ja työkaluja järjestelmän kehitykseen!
Webinaarissa käymme läpi muun muassa:
- ERP:n roolia liiketoiminnan menestyksessä
- Parhaita käytäntöjä kumppanuuteen ja kehitykseen
- Ratkaisuja yleisimpiin haasteisiin
Älä jää jälkeen kilpailijoistasi – katso webinaaritallenteemme ja vie yrityksesi kohti tehokkaampaa, joustavampaa ja kasvun tukemaa tulevaisuutta.