Teollisuuden yrityksissä ERP-järjestelmän tehokkuus on pitkälti kiinni siitä, pidetäänkö sitä pakollisena pahana vai luontevana osana arkista toimintaa.
Jokaisessa ERP-järjestelmää käyttävässä yrityksessä olisi hyvä pohtia, käytetäänkö järjestelmää vain rekisterinä vai kuvaako järjestelmän sisältämä tieto todella sitä, mitä yrityksessä oikeasti tapahtuu.
Reaaliaikainen tilannekuva omasta toiminnasta on pohja niin liiketoimintaprosessien kehittämiselle kuin tulevaisuuden innovaatioiden hyödyntämiselle. Reaaliaikaisen tiedon saaminen puolestaan edellyttää, että ERP on luonteva osa arjen tekemisetä, eikä vain pakollinen kirjauspaikka, jonne tietoa päätyy mutkien kautta.
Tässä artikkelissamme kerromme, millaiset ERP-järjestelmän ominaisuudet tukevat tehokkuuden parantamista ja kuinka yritys voi hyödyntää järjestelmäänsä parhaalla mahdollisella tavalla.
Teollisuuden toimintaa tehostava ERP
Jotta liiketoimintaprosesseja ja tehokkuutta voidaan parantaa, täytyy järjestelmän käyttö siis saada luontevaksi osaksi toimintaa ja kirjaukset reaaliaikaan. Tämä edellyttää myös ERP-järjestelmältä tiettyjä ominaispiirteitä.
Toimintaa tehostava moderni ERP on:
- Saavutettava ja käytettävä: Järjestelmä on saatava mukaan sinne, missä asioita tehdään – myös etätöihin. Tehokkuutta syö, jos kotona asioita kirjataan ensin toisaalle ja tieto siirretään vasta myöhemmin järjestelmään. Moderni ERP ja pilvisaavutettavuus karsivat väliaikaisia kirjauksia.
- Käyttötapauksiin mukautuva: Samat käyttöliittymät eivät toimi myyjällä ja varastotyöntekijällä, sillä tapahtumat ovat erilaisia. Järjestelmän näkymien onkin hyvä mukautua erilaisiin käyttötapauksiin. Jos yksi käyttäjä saa järjestelmästä liian vähän tietoa ja toinen aivan liikaa, järjestelmän käyttö ei tule luontevaksi osaksi tekemistä, vaan se saattaa tuntua ylimääräiseltä työvaiheelta ja koetaan turhana.
- Konfiguroitava: Räätälöitävyys on uusi muotisana, mutta on hyvä muistaa, että jokaisen yrityksen ei ole syytä teettää itselleen juuri heitä varten tehtyä järjestelmää. Toisaalta yhdellä kiveen hakatulla mallillakaan ei päästä kovin pitkälle. Tehokas ERP tarkoittaakin riittävän kiinteää perusratkaisua, joka on muokattavissa eri käyttötapauksiin.
- API-ratkaisuja hyödyntävä: Toisinaan edelleen kuvitellaan, että yksi järjestelmä pystyy tekemään mitä tahansa. Ajatus ei kuitenkaan päde enää nykymaailmassa, sillä tehokas ERP hyödyntää erilaisia API-ratkaisuja, joiden kautta tieto kulkee saumattomasti myös kolmansien osapuolien ratkaisujen ja ERP-järjestelmän välillä. Näin poistetaan välivaiheiden kirjauksia ja päästään lähemmäksi reaaliaikaista tilannekuvaa.
Tekoäly kehittyy – älä jää kyydistä
Miksi reaaliaikainen tilannekuva sitten on niin tärkeä? On tärkeää ymmärtää, että järjestelmät eivät enää ole pelkkiä rekistereitä vaan koko liiketoiminnan kuva, mutta reaaliaikaisen tilannekuvan saavuttaminen ei vielä itsessään ole se maali, jota tavoittelemme.
Tekoäly nimittäin kehittyy jatkuvasti ja elämme jonkinlaista AI-innostuksen vaihetta. Kenties se, mihin tekoälyä tulevaisuudessa hyödynnetään, ei ole ihan sellaista, kuin nyt kuvittelemme, mutta joka tapauksessa tekoälyn avulla dataa on tulevaisuudessa mahdollista analysoida ja hyödyntää aivan uudenlaisilla tavoilla liiketoiminnan kehittämiseksi.
Järjestelmien tuottama tieto on ruokaa tulevaisuuden AI-ratkaisuille. Jos järjestelmä ei kuvasta reaalimaailman toimintaa, ei järjestelmästä saatava tietokaan kuvaa sitä, mitä yritys todellisuudessa tekee. Jos data kuvaa kahden viikon takaista tilannetta, kuinka tekoäly voisi hyödyntää sitä tehokkaasti?
Paniikinomaista kiirettä tekoälyn käyttöönotossa ei ole, eikä jokaisen pk-yrityksen ei tarvitse valita haluamaansa tekoälyratkaisua tällä sekunnilla. Asiaa voi hyvin vielä seurailla, mutta nyt on aika rakentaa oma järjestelmänkäyttö sille tasolle, että kehityksen kelkasta ei putoa pois.
Miten dataa kannattaa hyödyntää juuri nyt?
Jo nykyisellä tekniikalla ERP-järjestelmän tarjoamaa tietoa on mahdollista hyödyntää monella tavalla yrityksen liiketoimintaprosessien ja tehokkuuden parantamiseen. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että jonkun pitäisi ensin pysähtyä perehtymään dataan ja siihen, mitä se pitää sisällään. Harvassa yrityksessä on vielä automatiikkaa tähän, vaan vaaditaan aikaa ja ajattelutyötä.
Olennaisia kysymyksiä voivat olla esimerkiksi:
- Mistä liikevaihtomme koostuu?
- Ovatko jotkut asiakkaat toisia kannattavampia?
- Mitkä ovat vanhimpia saldoja varastoissa? Mikä tuote ei kierrä?
Yritykset käyttävät toistaiseksi vielä kovin vähän olemassa olevaa dataa, jota voisi hyödyntää jo perinteisin keinoin. Jokaiseen kysymykseen ei kuulu olla valmiita työkaluja tai vastausta valmiina, mutta analyysien pohjalta on mahdollista kehittää uudenlaisia ratkaisuja.
Etsitkö kumppania, joka tukee yritystäsi matkalla kohti kasvua ja tehokkaampaa liiketoimintaa? Tutustu valmistavan teollisuuden tarpeisiin suunniteltuun järjestelmäämme!
Tehosta tuotantoasi – Lataa opas ja ota haltuun viisi käytännön vinkkiä!
Haluatko sujuvampaa ja kannattavampaa tuotantoa? Tämä opas auttaa sinua vähentämään turhaa työtä, hyödyntämään reaaliaikaista tietoa ja tekemään parempia päätöksiä.
Opit muun muassa:
✅ Miten vähennät manuaalista työtä ja paperien pyörittelyä
✅ Miksi reaaliaikaiset kirjaukset parantavat tehokkuutta
✅ Kuinka hyödynnät tuotannon dataa päätöksenteossa
✅ Mikä rooli teknologialla on tuotannon kehittämisessä
Saat konkreettisia vinkkejä ja esimerkkejä siitä, miten nykyaikaiset ERP-järjestelmät auttavat tehostamaan tuotantoa.
📥 Lataa opas ja vie tuotantosi uudelle tasolle!