Oscar Gaala 2025 lähestyy – viime hetket varmistaa paikkasi! Ilmoittaudu tästä.

Kaksikymmentä vuotta sitten alkoi matka, joka vaatinut rohkeutta ja uskoa omaan tekemiseen. Tänään Oscar on suomalaisen ERP-kehityksen edelläkävijä, joka on kasvanut pienestä tiimistä merkittäväksi toimijaksi. Tässä artikkelissa Oscarin pitkäaikaiset tekijät muistelevat menneitä ja katsovat vähän myös tulevaan.

Tarvittiin vain kourallinen rohkeita tekijöitä, jotka uskoivat asiaansa, ja näin sai alkunsa Oscar Software.

Varsinaisesti tarinan ensimmäisiä lukuja oli kirjoitettu jo toisen yrityksen alla. Vuoden 2005 taitteessa Solteq Oyj oli siirtämässä ERP-painopisteensä globaalien toimittajien suuntaan, ja Oscar For Windows -järjestelmä on jäämässä paitsioon. Järjestelmän jälleenmyyjänä toiminut Jukka Hakosalo ja tuotepäällikkö Pekka Mäki eivät voineet antaa tämän tapahtua.

”Näin, että Oscar on hyvä tuote, jolle on tarvetta, ja sitä pitää uskaltaa lähteä kehittämään. Kysyin sitten Solteqin toimitusjohtajalta, että mitä maksaa, jos myytte Oscarin liiketoiminnan pois”, Mäki kertaa Oscarin syntytarinaa.

Mukaansa uhkarohkealle matkalle Hakosalo ja Mäki saivat tiiviin tiimin ja myös muutamia asiakkaita, jotka uskoivat tuotteeseen. Alkuvaiheessa uskottavuus oli yksi suurimmista haasteista, mutta oikeanlaisten, innokkaiden ihmisten avulla Oscar alkoi vakiinnuttaa paikkaansa markkinoilla.

“Olin Oscarin viides työntekijä ja ensimmäinen ulkopuolinen rekry. Nyt meitä on jo 120, joten aikamoinen kehitysmatka on nähty”, talousjohtaja Mari Tapiola muistelee.

Vahva kasvustrategia ja rohkeita yrityskauppoja

Asiakkuusjohtaja Juuso Mustonen on ollut Oscarilla noin 15 vuotta. Ensimmäisinä vuosinaan myynnissä ja markkinoinnissa työskennellyt Mustonen muistelee, että Oscarin alkutaipaleella asiat tehtiin varsin kotikutoisesti.

“Esitemateriaalit olivat Word-pohjia. Olimme sen verran pieniä, että perinteinen markkinointi ei ollut vaihtoehto. Messuilla seikkaili esimerkiksi häiriötä aiheuttava gorilla – kaikkea piti kokeilla.”

Kasvu oli kuitenkin nopeaa, niin orgaanisesti kuin yritysostojen kautta. Uutta väkeä ja toimipaikkoja alkoi tulla lisää.

“Yksi henkilökohtainen merkkipaalu matkan varrella on ollut se, kun meille tehtiin ensimmäinen rakennettu messuosasto. Ennen sitä raahasimme niska limassa itse sohvia ja muuta osastolle. Ajattelimme aina, että sitten tiedämme onnistuneemme, kun ei tarvitse itse kantaa mitään”, Mustonen nauraa.

Henkilöstön laajenemisen lisäksi tuotevalikoima kasvoi, ja 2009 mukaan tuli esimerkiksi syvälle ERP:iin integroitu verkkoliiketoiminta. Alkuperäisillä omistajilla oli myös vahva halu laajentaa omistajapohjaa.

”Pääomistajat halusivat sitouttaa henkilöstöä, ja osakasjoukko kasvoi. Omistaja näkivät, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan ympärilleen voi haalia hyvää porukkaa”, taiteellinen johtaja Markku Virtanen sanoo.

Oscarin henkilöstöstä koostuva osakasjoukko löysi omasta asiakaskunnasta myös tulevaan kasvuun tarvittavan kumppanin, kun Panostaja Oyj Osti 55 prosentin enemmistön yhtiöstä.

Oikeita valintoja järki päässä

Vaikka meno on ollut vauhdikasta ja peliliikkeet välillä näyttäviä, kasvu on ollut hallittua. ERP:iä on koko ajan suunnattu monenlaisille pk-yrityksille, eikä toiminta ole ollut esimerkiksi pelkästään rakennusteollisuuden varassa. Laaja asiakaskunta on tuonut vahvaa tukijalkaa, ja jalat ovat pysyneet maassa.

”Emme ole tehneet turhia investointeja, emmekä ole sössineet. Monen softan surma on ollut se, että on esimerkiksi tehty asiakaskohtaisia versioita, joita muut eivät voi käyttää. Me olemme pystyneet alusta asti tekemään asiakasräätälöintejä, mutta olemme tehneet ne järkevästi. Olemme saaneet uusia ominaisuuksia yhdessä asiakkaiden kanssa kehittäen”, Pekka Mäki sanoo.

Järkevät toiminta ei kuitenkaan tarkoita turhaa varovaisuutta. Esimerkiksi selainpohjaisten järjestelmien kehitys alkoi Oscarilla jo varhaisessa vaiheessa, vaikka välillä piti uida myös vastavirtaan, kun puhelinten natiivisovellukset olivat vallitseva trendi.

”Näimme helppokäyttöisten järjestelmien tarpeen. Jos emme olisi lähteneet tähän kehitykseen ajoissa ja rohkeasti, emme olisi nyt enää millään tavalla relevantti toimija”, Virtanen sanoo.

Mikä on muuttunut – ja mikä ei?

Teknologia on kehittynyt huimasti, mutta asiakkaiden perustarpeet ovat edelleen samoja kuin 20 vuotta sitten.

”Yritykset lähettävät laskuja toisilleen tilausten perusteella. Rahat pyörivät yhteen suuntaan ja tuotteet toiseen suuntaan. Perusajatus ei ole muuttunut minnekään, eikä ole muuttumassa”, Virtanen sanoo.

Toisaalta Oscarin alkuaikoina toiminnanohjausjärjestelmää käytettiin lähinnä rekisterinä, ja se tuntui monelle yritykselle pakolliselta pahalta. Nykyään järjestelmää käytetään aivan toisella tavalla, kun kirjaukset pyritään saamaan reaaliaikaan ja dataa halutaan ymmärtää syvällisesti. Mahdollisuudet ovat monipuolistuneet merkittävästi.

Oscar on kehittynyt vuosien varrella asiakkaita kuunnellen, ja kasvua on saavutettu muun muassa asiakastoiveita toteuttamalla. Esimerkiksi Oscar Talousosasto® kehittyi nimenomaan asiakkaiden toiveesta. Kokonaisjärjestelmän kanssa Oscar on jatkuvasti kulkenut kehityksen etunenässä.

Ja talousosastopalvelusta puheen ollen, onpa Oscarin edelläkävijyys näkynyt myös siinä, millaiseksi alan termistö on muotoutunut. Talousosastopalvelu, helppokäyttöliittymä ja liiketoiminta-alusta ovat kaikki Oscarin markkinoille tuomia termejä, jotka muutkin yritykset ovat omaksuneet sanavarastoonsa.

Tärkeintä ovat ihmiset

Kasvu ja kehitys eivät olisi mahdollisia ilman oikeita ihmisiä. Oscarilla tuote ja konsultointi ovat erottamattomasti yhtä.

“Oscarilla on ollut aina can do -asennetta ja huumoria. Asiakkaat eivät maksa pelkästä softakoodista, mutta eivät myöskään pelkästä henkilötyöstä – meidän vahvuutemme on yhdistelmä: ohjelmisto ja sen tekijät”, Virtanen sanoo.

Oscarin asiakkaat arvostavatkin sitä, että asioita tehdään henkilökohtaisesti ja kasvotusten. Järjestelmän takana on yllättävän tavallisia ihmisiä. Hyvä luottamussuhde näkyy pitkäaikaisissa asiakassuhteissa.

“Meillä on edelleen mukana asiakkaita, jotka siirtyivät meille aivan alussa. Olemme kulkeneet matkan yhdessä, ja nyt voimme ohjata asiakkaita eteenpäin heidän kehityksessään”, Juuso Mustonen sanoo ja jatkaa:

”Oscarilla on merkittävä rooli suomalaisen tekemisen, työllisyyden ja teollisuuden tukemisessa. Haluaisin, että tämä säilyy myös seuraavat 20 vuotta.”