Oscar Gaala 2025 lähestyy – viime hetket varmistaa paikkasi! Ilmoittaudu tästä.

ERP:n rooli yrityksen kilpailukyvyn kehittämisessä

ERP nähdään joskus ”pakollisena pahana” käyttäjän näkökulmasta. Olen joskus kuullut vitsinä, että on ERPin vika, jos toimistolta on kahvi loppu. Tämä tietysti siitä syystä, että kukaan ei ole kirjannut kahvin ostotilausta ERPiin… On harmillista, että tuollaistakin ajattelua on. Positiivista on, että vain hyvin vähissä määrin. ERP nähdään koko ajan enemmän osana yrityksen strategiaa, tavoitteiden saavuttamisen mahdollistajana ja oikeaa lisäarvoa tuottavana työkaluna.

Pureudutaan ensin muutamiin perusasioihin ja määritelmiin:

  • Strategia tarkoittaa suunnitelmaa, jolla tavoiteltu päämäärä pyritään saavuttamaan. Strategian päämääränä kilpailumarkkinoilla on saavuttaa kilpailuetua suhteessa kilpailijoihin.
  • Kilpailuedulla tarkoitetaan yrityksen suhteellista etua kilpailijoihinsa. Kilpailuedun ajattelua hallitsivat pitkään Michael Porterin kustannusjohtajuus, erilaistaminen ja segmentointi. Ne ovat selkeästi määriteltyjä, mutta melko helposti kopioitavissa – ainakin periaatteessa. Sekä kustannusjohtajuus että erilaistaminen edellyttävät kuitenkin mittavia resursseja, jolloin ne toimivat ehkä suurten yritysten maailmassa. Sen sijaan johonkin hyvin kapeaan liiketoiminta-alueeseen keskittyminen tarjoaa pienelle toimijalle kestäviä mahdollisuuksia, koska silloin myös kilpailu on edellisiä maltillisempaa.
  • Kilpailukyvyllä tarkoitetaan yrityksen (tai muun) kykyä selviytyä taloudellisen kilpailun olosuhteissa. Kilpailukykyä voidaan arvioida esimerkiksi hinnan, markkinoinnin tai tietotaidon perusteella.

Miten nämä sitten liittyvät ERPiin?

Monellakin tavalla.

Kilpailukykyä yritys hakee yleensä toimintaa tehostamalla tai kustannustasoa alentamalla. Molemmissa ERP:llä on merkittävä rooli. Kun esim. tuotteen valmistuskustannukset tai oston kustannukset ovat tarkasti tiedossa, päätöksenteko ja tekemisen ohjaaminen haluttuun suuntaan on helppoa, on kyse ostoneuvotteluista tai uuden valmistuslinjan tms. hankinnasta.

Monikanavaisuus voi olla yritykselle kilpailuetu. Nykyaikainen liiketoiminta-alusta tarjoaa ERP lisäksi mahdollisuudet esim. verkkokauppa- tai portaaliratkaisuihin, joilla tehdään asiakkaan elämä mahdollisimman helpoksi, luodaan uusia ja syvennetään olemassa olevia asiakassuhteita.

Asiakkaan tai toimittajan kanssa yhteinen näkymä osana ERPiä on merkittävä asia yhteisessä tekemisessä ja sitouttamisessa ja sitä kautta myös osa kilpailukykyä tai jopa kilpailuetu. Erilaiset muut tilauskanavat tai esimerkiksi EDI-yhteydet menevät myös samaan kategoriaan.

ERP itsessään teknisenä ratkaisuna on kuitenkin vain puolet kokonaisuudesta. Paraskin järjestelmä jää puolitiehen, mikäli sitä ei oteta tehokkaasti käyttöön tai sen jatkuvaan käytön kehittämiseen ei panosteta. Kun myös tähän puoleen kiinnitetään jatkuvasti huomiota, voidaan puhua aidosti kumppanuudesta.

Kuten lähes kaikessa tekemisessä, jatkuva kehittäminen ja parantaminen on avainasemassa. Tällöin kilpailukyky säilyy ja jopa paranee, kun kehitystyö on aktiivista. Enenevässä määrin yrityksissä aletaan, ainakin oman havaintoni mukaan, ottamaan tietojärjestelmiä ja niiden kehittämistä osaksi strategiaa ja sitä kautta aktiiviseksi työkaluksi toiminnan kehittämisessä. ERP sisältää valtavan määrän tietoa yritystoiminnan eri kulmista, tuotannosta, logistiikasta ja taloudesta. Kun nämä kaikki hyödynnetään reaaliaikaisesti päätöksenteossa, yrityksellä on käytössä työkalu, jolla voidaan oikeasti vaikuttaa tuloksiin.

Jakke Vyyryläinen

Jakke Vyyryläinen

Toimitusjohtaja, Oscar Software Oy